De machinebouw is de richting die het meest met de discipline werktuigbouw geassocieerd wordt. Machinebouw houdt zich bezig met ontwerpen en fabriceren van machines (werktuigen). Machines bijvoorbeeld die producten verpakken, transporteren, tillen, verplaatsen etc. Denk bijvoorbeeld aan robots, verpakkingsmachines, palletiseermachines, kraanconstructies en transportbanden. Als engineer in de machinebouw kan je je bezig houden met het ontwerp van een individuele machines, maar je kan ook complete productielijnen ontwerpen.
Onderstaand 2 voorbeelden van veel voorkomende functies in de Machinebouw.
Projectengineer/Projectleider Machinebouw
Contact met de klant over specifieke wensen en eisen;
Leiding over de ontwerp- en tekenwerkzaamheden;
Daarbij ontwerp je zelf, maar stuur je vaak ook één of meerdere tekenaars aan;
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden ben je verantwoordelijk voor voortgang en budgetcontrole;
Eventueel begeleid je de fabricage- en constructiewerkzaamheden;
Opmerking: De wereld wordt steeds internationaler. Onderdelen worden in het buitenland ingekocht. Ook wordt er veel met internationale partners samengewerkt. Het werk van een projectengineer is hierdoor enorm veranderd. Communicatieve en organisatorische vaardigheden worden steeds belangrijker geworden, ook omdat er tegenwoordig veel in multidisciplinaire projectteams wordt gewerkt.
Engineer machinebouw
In Nederland vindt er bijna geen standaardfabricage van machines meer plaats. Bijna alle machines worden ontworpen volgens specifieke wensen van de klant (custom made). De Engineer speelt hierin een centrale rol en ontwerpt de machine zo, dat hij optimaal aansluit bij de klantwensen. Deze teken-, reken- en ontwerpwerkzaamheden worden vaak ondersteund door 3D CAD- en FEM-software. CAD staat voor Computer Aided Design oftewel computer ondersteund ontwerp. FEM staat voor Finite Elements Method (Eindige elementen methode), rekensoftware voor zeer geavanceerde technische berekeningen.
De deeltijd variant van WTB wordt aangeboden in samenwerking met erkende hogescholen en Dosign. De deeltijd opleiding WTB volg je op de hogeschool en het werken doe je bij een bedrijf in de techniek.